Πώς να διαλέξω βρεφονηπιακό σταθμό; Μίνι οδηγός!

Πώς να διαλέξω βρεφονηπιακό σταθμό; Μίνι οδηγός!

Έφτασε η ώρα της επιλογής βρεφονηπιακού σταθμού για το δικό σας παιδί, ένα μέρος όπου θα κοινωνικοποιηθεί, θα δημιουργήσει φίλους, θα λειτουργεί ατομικά αλλά και ομαδικά, εκτός της οικογένειάς του.

Βρεφονηπιακός σταθμός Νηπιαγωγείο Πολύχρωμο

 

 

 

 

 

 

 

Πώς λοιπόν θα επιλέξετε τον «κατάλληλο» βρεφονηπιακό σταθμό για το παιδί σας; Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Βασικός στόχος του παιδικού σταθμού είναι το κάθε παιδί να μπορέσει να αναπτύξει τις ικανότητές ως μέλος μιας ομάδας, χωρίς να χάσει τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Αυτή η τόσο δύσκολη και ταυτόχρονα ευχάριστη «δουλειά» ανήκει στους παιδαγωγούς του σταθμού! Ζητήστε να επισκεφθείτε τον σταθμό κατά την ώρα λειτουργίας του, να περιηγηθείτε στους χώρους του και να γνωρίσετε -αν είναι εφικτό χωρίς να διαταράσσετε τη λειτουργία του- τους παιδαγωγούς.
  • Βασικό ρόλο παίζει η επικοινωνία, στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ του παιδικού σταθμού και των γονέων/κηδεμόνων. Μιλήστε ανοιχτά με το υπεύθυνο για πληροφορίες άνθρωπο του σταθμού, εκφράστε τις απορίες σας (ωράριο λειτουργίας, ενημέρωση γονέων, παιδαγωγική μέθοδος που εφαρμόζεται, μεταφορά, σίτιση κ.λ.π.). Και επειδή συνήθως έχουμε να ρωτήσουμε πολλά, καλύτερα να συντάξετε από πριν τη συνάντησή σας ένα ερωτηματολόγιο – το οποίο πιστέψτε με, κάθε λίγο θα εμπλουτίζετε και με μια νέα ερώτηση – απορία!
  • Ζητήστε να μάθετε τις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζει ο σταθμός και επικεντρωθείτε σε θέματα που άπτονται της ψυχολογίας, της αντιμετώπισης του παιδιού, όπως για παράδειγμα αν ο σταθμός εφαρμόζει κάποιο σύστημα πειθαρχίας / τιμωρίας (π.χ. καρεκλάκι σκέψης), πώς γίνεται η οριοθέτηση, στοιχεία που ουσιαστικά εσείς θα κρίνετε αν «ταιριάζουν» με τις δικές σας επιλογές.
  • Εξετάστε κατά την επίσκεψή σας την καθαριότητα, τους χώρους, το εκπαιδευτικό υλικό αλλά κυρίως δείτε τα ίδια τα παιδιά! Είναι χαρούμενα; Προσπαθήστε να φανταστείτε το δικό σας παιδί στη θέση τους. Σας αρέσει η εικόνα; Αν ναι, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας!

βρεφονηπιακός σταθμός Θεσσαλονίκη προνήπια μικρά

 

 

 

 

 

 

 

Bonus – Μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις για το ερωτηματολόγιό σας:

  1. Αδειοδότηση σταθμού για το συγκεκριμένο τμήμα
  2. Ωράριο λειτουργίας σταθμού
  3. Μεταφορά προς και από το σταθμό (μεταφορικό μέσο, ποιος και πώς μπορεί να παραλάβει το παιδί από το σταθμό, περιπτώσεις ανάγκης)
  4. Μέθοδος διδασκαλίας (π.χ. μοντεσσόρι)
  5. Ηλικίες διαχωρισμού τμημάτων
  6. Περίοδος προσαρμογής παιδιού
  7. Ασθένειες – ενημέρωση γονέων, δέχονται άρρωστα παιδιά;
  8. Τρόπος επικοινωνίας του σταθμού με τους γονείς/κηδεμόνες
  9. Σίτιση (ώρες, τρόπος, ενημέρωση για θέματα που προκύπτουν)
  10. Ιατρική παρακολούθηση
  11. Εκδρομές-εξορμήσεις
  12. Δίδακτρα
  13. Εκδηλώσεις

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να πάρετε περισσότερες και έγκυρες πληροφορίες και από τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών του Δήμου στον οποίο ανήκει ο παιδικός σταθμός που σας ενδιαφέρει!

Η καλύτερη δικαίωση στην τελική επιλογή του βρεφονηπιακού σταθμού ή του νηπιαγωγείου, θα έρθει από το δικό σας, χαρούμενο παιδί που περνάει καλά στο σχολείο!

 

Copyright – Πολύχρωμο βρεφονηπιακός σταθμός Νηπιαγωγείο, Θέρμη Θεσσαλονίκη  

 

 


Σεπ 20, 2020 | Category: Πολύχρωμο | Comments: none

 


Leave a Reply